Lata doświadczeń w biznesie

Soki z wyciskarki pełne witamin i wartości odżywczych

Soki z wyciskarki pełne witamin i wartości odżywczych

Każdego dnia człowiek powinien przyswajać odpowiednią ilość witamin oraz wartości odżywczych. Każdy pokarm jakieś zawiera, jednak najbogatsze pod tym względem są zdecydowanie warzywa oraz owoce. By jednak osiągnąć pułap codziennego zapotrzebowania, niekiedy konieczne byłoby zajadanie się kilogramami truskawek, jeżyn czy też brokułów. Dużo łatwiej jest spożywać je w skoncentrowanej postaci, czyli w formie soków. Wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają na przetwarzanie warzyw i owoców, niezależnie od stopnia ich twardości. Ponadto można w nich umieszczać również warzywa liściaste, takie jak szpinak lub jarmuż, będące prawdziwą skarbnicą witamin. Ze względu na wolne obroty urządzenia, do soku trafiają praktycznie wszystkie witaminy i wartości odżywcze znajdujące się w produktach początkowych. To zdecydowanie najlepszy sposób na to, aby odżywiać się zdrowo i uzupełniać występujące braki witaminowe.

Które warzywa i owoce mają najwięcej witaminy C?

Organizm człowiek potrzebuje różnych witamin, które umożliwiają nam normalne funkcjonowanie na co dzień. Jedną z nich jest witamina C. Za co ona odpowiada? Uczestniczy między innymi w wytwarzaniu krwinek czerwonych, ale ułatwia również przyswajanie żelaza. Wpływa na podniesienie odporności organizmu, ma również właściwości bakteriobójcze w przypadku niektórych drobnoustrojów. Pozytywnie działa również w przypadku ran - goją się one znacznie szybciej, a kości sprawniej się zrastają. Uczestniczy także w procesach metabolicznych organizmu, w regeneracji witaminy E, przeciwdziała procesowi utleniania, który jest wywoływany przez wolne rodniki. Jak widać witamina C ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Przygotowując soki w wyciskarce warto zwracać uwagę na warzywa oraz owoce, które są w nią bogate. Poniżej można znaleźć zestawienie dotyczące produktów zawierających największą ilość witaminy C na 100 g ( w mg/100g).

  • Czarna porzeczka: zawiera ona 180 mg witaminy C, jednak dużo w tym zakresie zależy od przebiegu lata. Im jest ono cieplejsze i bardziej słoneczne, tym więcej witaminy znajduje się w 100 g owoców. Wartość ta może dochodzić nawet do 400 mg. Powinno się je spożywać szybko po zerwaniu z krzaka, ponieważ z czasem witamina się utlenia. Można z powodzeniem dodawać je do soków.
  • Natka pietruszki: można w niej znaleźć około 178 mg witaminy C. Już zaledwie jedna łyżka posiekanej natki pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania człowieka. Jej spożywanie wpływa również na usprawnienie procesów trawienia oraz na łagodzenie cellulitu.
  • Czerwona papryka: zawiera 144 mg witaminy C i polecana jest szczególnie osobom walczącym z nadciśnieniem. Ma ona także spory wpływ na zapobieganie chorobom układu krążenia.

Te trzy wymienione produkty, zawierają największe ilości witaminy C i świetnie nadają się do soków z wyciskarki. Niemniej jednak warto zwrócić uwagę również na takie warzywa i owoce jak: papryka zielona (91 mg), szpinak (68 mg), truskawki (66 mg), poziomki (60 mg), kiwi (59 mg), cytryny (53 mg), pomarańcze (50 mg), czerwone porzeczki (46 mg), grejpfrut czerwony (38 mg), grejpfrut biały (34 mg), limonki (29 mg) czy też pomidory (23 mg).

Wyciskarka Hurom H-AI One Stop

Soki z wyciskarki na zdrowie i odporność

Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala przygotować różnorodne soki, które będą miały wpływ na wiele aspektów zdrowotnych. Przez cały rok warto jednak pić przede wszystkim te, które budują odporność i poprawiają kondycję. W zależności od tego z jakim problemem zdrowotnym się zmagamy czy też z jakimi brakami witaminowymi, warto komponować soki odpowiadające na potrzeby organizmu.

Zimą można przygotować sok zawierający takie składniki jak: 2 cytryny oraz 2 cm korzenia imbiru. Po przetworzeniu produktów w wyciskarce, przelewa się je do szklanki i dodaje nieco kurkumy. Taki "shot" ma bardzo intensywny smak, ale jest świetnym sposobem chociażby na walkę z przeziębieniem.

Przygotować można również sok z żurawiny i jabłek: dojrzałe jabłka, garść żurawiny. Po przetworzeniu dodawana jest odrobina miodu.

Aby móc przygotowywać takie soki, konieczne jest posiadanie porządnej wyciskarki wolnoobrotowej. Takim produktem niewątpliwie jest zaawansowany pod względem technologicznym Hurom One Stop.

O serwisie

Interesujesz się nowościami technologicznymi? Jesteś ciekawy najnowszych rozwiązań sprzętów elektrycznych? A może chcesz kupić nowy sprzęt do swojego domu? Nie ważne, czy potrzebujesz nowego komputera, telewizora, sokowirówki, czy po porostu jesteś zainteresowany nowościami. Sprawdź nasze opinie i recenzje, które pomogą Ci w wyborze oraz poszerzą Twoje horyzonty!

Śledź nas i sprawdzaj na bieżąco nasze publikacje.